Het gemeentehuis Dwingeloo, Brink 1, is gebouwd in 1939 naar ontwerp van architect A. Baart sr. in de stijl van de Delftse school (rond 1930 opkomende vaderlandse baksteensarchitectuur) . Kenmerkend in dat opzicht zijn de handgevormde kloostermoppen waaruit het pand is opgetrokken.
Als bijzonderheden van het pand kunnen o.a. worden genoemd een eiken steektrap met bordes en eiken lambrisering, waarbij in het trappenhuis gebrandschilderd glas-in-lood ramen met afbeeldingen van de zes familiewapens van de bewoners van de voormalige havezathe Batinge. Het trappenhuis leidt naar de raadzaal op de eerste verdieping. In deze zaal zijn twee gebrandschilderde glas-in-lood ramen waarop afbeeldingen van de havezathen Batinge, Entinge, Westrup en Oldengaerde. Opvallend is verder in de raadzaal een wandschildering van het gemeentewapen, een zichtbare spantconstructie en lambrisering rondom. Tevens zijn op de eerste verdieping de burgemeesterskamer met uitzicht over de brink en de veldwachterskamer gesitueerd.
Door de zeer hoge cultuurhistorische waarde en de beeldbepalende ligging in het beschermde dorpsgezicht Dwingeloo heeft het pand de status van rijksmonument.
Het ambt van Schulte is van ongeveer 1680 tot 1812 in het schultehuis aan de brink 12 uitgeoefend en bestond uit de functies die we tegenwoordig beschrijven als: burgemeester, notaris en officier van politie. Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van Dwingeloo, dan verwijzen wij u voor overige informatie naar de Stichting Dwingelseigen

www.dwingelseigen.nl en het Drents archief.